Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση αντί να βγάλει τη χώρα από το κερδοσκοπικό χρηματιστήριο ενέργειας πριμοδοτεί με κρατικό χρήμα την άγρια κερδοσκοπία των παρόχων της "ελεύθερης αγοράς"

 


Άμεσες παρεμβάσεις αναμένονται από την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα νοικοκυριά δεν θα αφεθούν να πληρώσουν τις αυξήσεις, αλλά και πως δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα κερδοσκοπίας. Και τι κάνει για αυτό; Σκέφτεται να δώσει στα - ευάλωτα - νοικοκυριά όπως λέει επιδότηση όταν οι πάροχοι (παραγωγοί) ενσωματώσουν τις πολύ ακριβές έως παράλογες τιμές ρεύματος, σε μια χώρα που έχει ήλιο και αέρα για να προσφέρει ενέργεια στην μισή Ευρώπη. Τι κάνει έτσι; Παίρνει το χρήμα του κράτους και πληρώνει τις υψηλές τιμές. Μετά έρχεται και φορολογεί άγρια όσους μπορεί - συνήθως τους μικρομεσαίους - για να μαζέψει το χρήμα που έδωσε με΄σω των επιδοτήσεων στους ΖΑΠΛΟΥΤΟΥΣ παρόχους!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με τις σημερινές δηλώσεις του παρέπεμψε ουσιαστικά στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί κατά την πρώτη φάση της ενεργειακής κρίσης. Τότε, όταν οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν σημαντικά, επιβλήθηκε φορολογία στα υπερκέρδη, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά.

 

Η μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας αγγίζει και σήμερα 14/11 τα 200 ευρώ, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διεθνοποιήσει το θέμα ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση. Το ράλι τιμών στο Χρηματιστήριο ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Με το φαινόμενο να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μέση τιμή του μήνα, που θα καθορίσει τα επόμενα τιμολόγια, είναι ήδη 54% ακριβότερη από τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικά, ενώ η μέση τιμή τον Οκτώβριο ήταν στα 90 ευρώ/MWh, η μέση τιμή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου κινείται στα 139 ευρώ/MWh.

 

«Δεν θα αφήσουμε τις τιμές του ρεύματος να περάσουν στον καταναλωτή» διαμηνύει ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, που την επόμενη Παρασκευή θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα προκειμένου να εγκριθούν μέτρα ανάσχεσης τέτοιων φαινομένων.

«Χρειαζόμαστε όμως ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερ-έσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων – προσθέτω και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo