Οι περισσότεροι φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι που ήταν τότε στο Πολυτεχνείο, έκαναν καριέρα στα πολιτικά κόμματα, εξαργύρωσαν αυτή την επαναστατική τους δράση και σήμερα - παίζει - να είναι και αντιδημοκρατικοί φάροι, σε διάφορες κομματικές και κοινωνικές διεργασίες. Τη σημερινή εποχή των social media και της ψηφιακής παγκόσμιας διακίνησης ιδεών, οι χούντες πλέον θα εμφανίζονται με τη μορφή ισχυρών κακόβουλων λογισμικών και πλατφορμών social media και θα αφαιρούν την ελευθερία του ψηφιακού λόγου τσεκάροντας τον χρήστη για περαιτέρω νομικές ή κοινωνικές επιπτώσεις.
Άνοιξε το πρωί της Παρασκευής (15/11) τις πύλες του το ιστορικό συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της Πατησίων για τις τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 51ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών κατά της χούντας, τον Νοέμβρη του 1973.
Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μεταξύ 14ης και 17ης Νοέμβριου του 1973, γεγονότα που σηματοδότησαν μια μαζική αντιδικτατορική διαμαρτυρία. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατεστάλη βίαια από τη χούντα των συνταγματαρχών με την επίθεση του στρατού και της αστυνομίας και την είσοδο του άρματος στο χώρο του Πολυτεχνείου, τις δολοφονίες, τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις και βασανισμούς φοιτητών και πολιτών και την επιβολή στρατιωτικού νόμου για τη χώρα. Όμως το μήνυμα του Πολυτεχνείου, η συμμετοχή και η θυσία των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί κλόνισε συθέμελα το δικτατορικό καθεστώς και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ενώ το ίδιο το γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση αντιδικτατορικής δράσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου