Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δίνει άδεια για να εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα



Τον δρόμο για τις επόμενες διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη δρομολόγηση υπεράκτιων αιολικών στις ελληνικές θάλασσες, ανοίγει η χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (μετά από εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – ΚΑΣ), με την οποία έγινε δεκτή η «αίτηση θεραπείας» που είχε υποβάλει το ΥΠΕΝ.

Με την απόφαση, ουσιαστικά επανεντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα η περιοχή ανοικτά της Γυάρου και το θαλασσοτεμάχιο «Κρήτη 1» (μεταξύ Ζάκρου και Ξερόκαμπου Σητείας), τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το «πράσινο φως» που είχε δώσει αρχικά το ΥΠΠΟ στη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τόσο το «Κρήτη 1» όσο και το θαλασσοτεμάχιο της Γυάρου περιλαμβάνονταν στις 6 περιοχές που έχουν επιλεγεί για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης αιολικών πάρκων, έως το 2030-2032.

Για πάρκα της μεσοπρόθεσμης φάσης προορίζονται επίσης η περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης -Αλιβερίου), στον Β. Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού), στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι), και τη Δονούσα. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2030 αναμένεται να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αιολικά έργα σταθερής έδρασης (και συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ), που πρόκειται να κατασκευαστούν ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo