Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση δίνει επιδότηση 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα στα τιμολόγια ρεύματος και αφήνει το ρεύμα πανάκριβο - Reuters: 12 φορές ακριβότερο το ρεύμα στην Ελλάδα

 


Σε 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα καθορίστηκε η επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα (7/1) το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αποτέλεσμα η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς.

Ειδικότερα οι ενισχύσεις σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

 · Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 Euro/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

· Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 Euro/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 20,9 εκατομμύρια ευρώ.

Επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ ότι η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου» τιμολογίου για τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους σε μερίδιο αγοράς στη Χαμηλή Τάση (άνω του 80% της οικιακής κατανάλωσης), συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Ιανουαρίου, ανέρχεται σε 140,3 Euro/MWh ή 14,03 λεπτά/kWh και είναι ελαφρώς μειωμένη από το επίπεδο του προηγούμενου μήνα.

 

 Η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα ήταν 12 φορές υψηλότερη από ό,τι στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά ήταν πολύ υψηλότερη και από άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης γράφει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι η χονδρική τιμή στην Ελλάδα τον Αύγουστο ήταν 12 φορές υψηλότερη από τις αντίστοιχες τιμές στις σκανδιναβικές χώρες. Το πρακτορείο Reuters μιλά για ενεργειακό «χάσμα» μεταξύ βόρειας και νοτιοανατολικής Ευρώπης και παρουσιάζει περιστατικά καθημερινότητας από την Ελλάδα.



«Από το 2021, η Ελλάδα έχει ξοδέψει 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις ενέργειας για να προσπαθήσει να προστατεύσει τους πελάτες. Το 2022, η δαπάνη ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ - μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και διπλάσιο από αυτό της δεύτερης Ιταλίας, σύμφωνα με την Enerdata που εδρεύει στη Γαλλία.

Παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να προστατεύσει τους πολίτες από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, η κατάσταση έχει επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα μετά την κρίση χρέους του 2009-18 που μείωσε τους μισθούς, τις συντάξεις και τις επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές».

 Το πρακτορείο Reuters σχολιάζει ότι το μεγάλο μέρος του «κοντράστ» μεταξύ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των γειτόνων της οφείλεται στις επενδύσεις. Ενώ βορειοανατολικά υπάρχουν γραμμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που επιτρέπουν την εύκολη μεταφορά ενέργειας μεταξύ των κρατών, καθώς και ένα ισχυρό μείγμα ανανεώσιμων πηγών, μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι κατακερματισμένο και απομονωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo