Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Eurostat: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώζώνης όπου μειώθηκε το κόστος εργασίας στο 3ο τριμηνο 2024

 




Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, το τρίτο τρίμηνο του 2024. Με την ετήσια αύξηση να βρίσκεται στο 4,6% στη ζώνη του ευρώ και στο 5,1% στην ΕΕ, η χώρα μας είναι η μοναδική στο μπλοκ των «31» που κατέγραψε μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.


Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι υψηλότερες αυξήσεις του ωριαίου μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στην Ρουμανία (+17.1%), Κροατία (+15,1%), Ουγγαρία (+14,1%), Βουλγαρία (+12,7%) και Λετονία (+12,6%). Τρία ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 10% ή περισσότερο, και συγκεκριμένα: Πολωνία (+12,0%), Λιθουανία (+11,0%) και Αυστρία (+10,0%), ενώ Ελλάδα κατέγραψε μείωση (-2,9%).

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και το μη μισθολογικό κόστος.



Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, μειώθηκε κατά 1,7%, με το συνολικό κόστος εργασίας να μειώνεται 2,6%, μετά από μία μεγάλη αύξηση και των τριών αυτών μεγεθών στο β’ τρίμηνο (κατά 8,7% των μισθών, κατά 11,5% του μη μισθολογικού κόστους και κατά 9,3% του κόστους εργασίας) πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ που έκλεισε στο 4,9%.


-1,7%, στο μη μισθολογικό κόστος και -2,6% στο συνολικό κόστος εργασίας



Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 4,6% τόσο στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία όσο και στην επιχειρηματική οικονομία:+4,6% στη βιομηχανία
+5,0% στις κατασκευές
+4,5% στις υπηρεσίες

Στην ΕΕ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 5,1% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 5,0% στην επιχειρηματική οικονομία:+5,3% στη βιομηχανία
+5,5% στις κατασκευές
+4,9% στις υπηρεσίες

Στην ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η οικονομική δραστηριότητα που κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο ήταν:

R – «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή» (+7,0%)
P – «Εκπαίδευση» (+6,2%)

Στην ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις στη μη μισθολογικό κόστος ήταν:I – «Δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» (+6,6%)
F – «Κατασκευές» (+6,3%)

Αυξήσεις και μειώσεις ανά τομέα

Στον επιχειρηματικό τομέα της Ελλάδας, το μέσο ωρομίσθιο παρέμεινε σταθερό στο γ’ τρίμηνο, ενώ το κόστος εργασίας αυξήθηκε 0,9%. Αύξηση του ωρομισθίου σημειώθηκε στη βιομηχανία (2,8%) και στις κατασκευές (1,9%), ενώ στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε 1%.

Στον μη επιχειρηματικό τομέα, το ωρομίσθιο ήταν μειωμένο κατά 7,8%.



Η χαμηλότερη ετήσια αύξηση καταγράφηκε στον τομέα Β – «Ορυχεία και λατομεία» (+3,2%). 
 
Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo