Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, το τρίτο τρίμηνο του 2024. Με την ετήσια αύξηση να βρίσκεται στο 4,6% στη ζώνη του ευρώ και στο 5,1% στην ΕΕ, η χώρα μας είναι η μοναδική στο μπλοκ των «31» που κατέγραψε μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι υψηλότερες αυξήσεις του ωριαίου μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στην Ρουμανία (+17.1%), Κροατία (+15,1%), Ουγγαρία (+14,1%), Βουλγαρία (+12,7%) και Λετονία (+12,6%). Τρία ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 10% ή περισσότερο, και συγκεκριμένα: Πολωνία (+12,0%), Λιθουανία (+11,0%) και Αυστρία (+10,0%), ενώ Ελλάδα κατέγραψε μείωση (-2,9%).
Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και το μη μισθολογικό κόστος.
Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, μειώθηκε κατά 1,7%, με το συνολικό κόστος εργασίας να μειώνεται 2,6%, μετά από μία μεγάλη αύξηση και των τριών αυτών μεγεθών στο β’ τρίμηνο (κατά 8,7% των μισθών, κατά 11,5% του μη μισθολογικού κόστους και κατά 9,3% του κόστους εργασίας) πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ που έκλεισε στο 4,9%.
-1,7%, στο μη μισθολογικό κόστος και -2,6% στο συνολικό κόστος εργασίας
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 4,6% τόσο στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία όσο και στην επιχειρηματική οικονομία:+4,6% στη βιομηχανία
+5,0% στις κατασκευές
+4,5% στις υπηρεσίες
Στην ΕΕ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 5,1% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 5,0% στην επιχειρηματική οικονομία:+5,3% στη βιομηχανία
+5,5% στις κατασκευές
+4,9% στις υπηρεσίες
Στην ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η οικονομική δραστηριότητα που κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο ήταν:
R – «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή» (+7,0%)
P – «Εκπαίδευση» (+6,2%)
Στην ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις στη μη μισθολογικό κόστος ήταν:I – «Δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» (+6,6%)
F – «Κατασκευές» (+6,3%)
Αυξήσεις και μειώσεις ανά τομέα
Στον επιχειρηματικό τομέα της Ελλάδας, το μέσο ωρομίσθιο παρέμεινε σταθερό στο γ’ τρίμηνο, ενώ το κόστος εργασίας αυξήθηκε 0,9%. Αύξηση του ωρομισθίου σημειώθηκε στη βιομηχανία (2,8%) και στις κατασκευές (1,9%), ενώ στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε 1%.
Στον μη επιχειρηματικό τομέα, το ωρομίσθιο ήταν μειωμένο κατά 7,8%.
Η χαμηλότερη ετήσια αύξηση καταγράφηκε στον τομέα Β – «Ορυχεία και λατομεία» (+3,2%).
Πηγή:in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου