Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Eurostat: Περίπου 94,6 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού - Ποιες ελληνικές περιοχές

 


Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της ΕΕ βρίσκεται επί του παρόντος σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, αναφέρει σε νέα έκθεση η Eurostat για τις συνθήκες διαβίωσης. Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες της Βαλτικής και στη νότια Ευρώπη.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τις συνθήκες διαβίωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συγκεκριμένα το 21,4% του πληθυσμού της.

Οι αριθμοί δείχνουν μικρή βελτίωση από το 2022, όταν το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 21,6%.

 

Το σύνολο δεδομένων προσδιορίζει 19 περιοχές σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ όπου το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό υπερβαίνει το 35%, με πολλά από αυτά στη Βουλγαρία, τη νοτιοδυτική Ελλάδα, τη νότια Ισπανία και τη νότια Ιταλία — την περιοχή των Βρυξελλών του Βελγίου καθώς και το νοτιότερο καντόνι της Ελβετίας.

Το έδαφος με το μεγαλύτερο μερίδιο είναι το γαλλικό διαμέρισμα της Γουιάνας (60,3%), ακολουθούμενο από τη νότια ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας (48,6%), τη νοτιοανατολική Ρουμανία (45,3%) και μια άλλη ιταλική περιφέρεια, την Καμπανία (44,4%).

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγονταν στην χειρότερη κλίμακα της ΕΕ με τις περιφέρειες των οποίων οι πολίτες αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από το 35%.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, καταγράφηκαν το 2023 στην Πελοπόννησο (35,7%), στη Δυτική Ελλάδα (35,2%), στη Δυτική Μακεδονία (32,7%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και στο Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.

Κοινωνική ανισότητα

Σε περίπου τις μισές χώρες της ΕΕ, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν την κατηγορία με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Eurostat εξέτασε επίσης τους συντελεστές ανισότητας όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα ανά κάτοικο.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή ανισότητας (37,2), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (35,7), τη Λετονία (34,0), την Πορτογαλία (33,7), τη Μάλτα (33,0), την Εσθονία (31,8) και την Ελλάδα (31,8).

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη και χώρες εκτός ΕΕ, το έθνος με το υψηλότερο ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας είναι η Τουρκία (44,2).

Χειρότερη η κατάσταση στις πρωτεύουσες

Το 2023, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το εθνικό ποσοστό ήταν 32%, σε σύγκριση με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι.

Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στην περιφέρεια της Βαρσοβίας ήταν μόνο 8,9%. Στην Κροατία, ο εθνικός δείκτης ήταν 20,7%, ενώ στο Ζάγκρεμπ ήταν 11,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo