Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Για fake news στη Συρία εξετάζεται το CNN που έδειξε απελευθερωμένο «κρατούμενο» από το καθεστώς Άσαντ ενώ ήταν κοινός απατεώνας

 


Το CNN ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με την ταυτότητα ενός Σύρου που απελευθερώθηκε από μυστική φυλακή στη Δαμασκό μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Συριακή ομάδα επαλήθευσης γεγονότων απευθύνει δύσκολα ερωτήματα στο CNN

Το βίντεο με την απελευθέρωση που παρουσίασε το CNN έκανε τον γύρο του διαδικτύου και αναμεταδόθηκε από πολλά ΜΜΕ παγκοσμίως.

 

Η δημοσιογράφος του CNN, Κλαρίσα Γουόρντ ενώ έψαχνε σε μια φυλακή για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Οστιν Τάις, ο οποίος είχε συλληφθεί από το καθεστώς Ασαντ το 2012, υποτίθεται ότι κατέγραψε τη στιγμή της απελευθέρωσης ενός άλλου ταλαιπωρημένου άνδρα που δεν γνώριζε ότι ο Άσαντ έπεσε.

Δείτε το βίντεο του CNN:

 

 

Τα ερωτήματα προς το CNN

Η Verify-Sy, μια συριακή ομάδα επαλήθευσης γεγονότων, λέει τώρα ότι ο άνδρας αυτός είναι ο υπολοχαγός Σαλάμα Μοχάμαντ Σαλάμα ή αλλιώς Αμπού Χαμζά της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, διαβόητος για εκβιασμούς και κλοπές στη Χομς, ο οποίος είχε συλληφθεί λόγω διαφωνιών με τους συναδέλφους του σχετικά με την κατανομή των κερδών.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη γνησιότητα του ρεπορτάζ είχαν αρχίσει να υπάρχουν από την πρώτη στιγμή, καθώς ο άνδρας που υποτίθεται ότι απελευθερώθηκε και ονομαζόταν «Άντελ Γκαρμπάλ» ισχυρίστηκε ότι είχε να δει το φως της ημέρας για τρεις μήνες, αλλά δεν δυσκολεύτηκε να κοιτάξει ούτε στιγμή τον ήλιο. Μάλιστα, δεν υπήρχαν άλλοι κρατούμενοι την ώρα που το CNN έκανε το σχετικό ρεπορτάζ.

Επίσης, παρά τη σκληρή μεταχείριση που είχαν οι κρατούμενοι στις φυλακές του Άσαντ, ο κρατούμενος αυτός ήταν καθαρός, περιποιημένος και χωρίς εμφανή σημάδια από χτυπήματα.

Όπως, σημειώνει η Verify-Sy, μια αταίριαστη εικόνα για κάποιον που ήταν σε κελί απομόνωσης και στο σκοτάδι για 90 ημέρες.

Η ομάδα επαλήθευσης γεγονότων γράφει στο σάιτ της: «Ως Σύριοι πρώτα και ως δημοσιογράφοι μετά, πρέπει να ρωτήσουμε: Το CNN παραπλάνησε σκόπιμα το κοινό του για να αποκαταστήσει την εικόνα του Αμπού Χαμζά ή έπεσε θύμα παραπληροφόρησης; Και αν ισχύει το δεύτερο, τι οδήγησε το δίκτυο σε αυτό το λάθος, ειδικά όταν οι Σύριοι έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν εγκλήματα και παραβιάσεις που ο κόσμος στο σύνολό του απέτυχε να καταγράψει επί δεκαετίες;».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo