Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Τους ψηφίσατε για βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ αλλά έφυγαν, ψάχνουν άλλο κόμμα, κάνουν άλλο κόμμα, μένουν ανεξάρτητοι, τρώνε την βουλευτική αποζημίωση και ΣΥΡΙΖΑ τέλος

 


Ένα νέο κοινοβουλευτικό τοπίο διαμορφώνουν οι διαδοχικές διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και η ευρύτερη πολιτική ρευστότητα, καθώς στους 23 ανέρχονται αισίως οι βουλευτές που έχουν εγκαταλείψει τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές του 2023, αναζητώντας... άλλες πολιτείες, δηλαδή νέα κομματική στέγη, με επίδικο την επανεκλογή τους.

Eχοντας φτάσει σε ιστορικά υψηλό αριθμό, οι ανεξάρτητοι βουλευτές βαίνουν συνεχώς αυξανόμενοι, ενώ δεν παύουν να λοξοκοιτούν τόσο προς τα υπάρχοντα κόμματα εξουσίας όσο και προς το ενδεχόμενο αυτoργάνωσής τους σε αυτόνομη Kοινοβουλευτική Oμάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι μοναχικοί προσώρας βουλευτές προεξοφλούν πως θα πολλαπλασιαστούν, αν δεν τους προλάβει τυχόν αναδιάταξη δυνάμεων εντός των υφιστάμενων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, δηλαδή μεταγραφές εν κινήσει.

Μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Τις φυγόκεντρες τάσεις προς την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών πυροδότησαν κυρίαρχα οι διαδοχικές διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες αποτέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία για να δημιουργηθούν τουλάχιστον πέντε κόμματα στον πολιτικό χώρο που μεσολαβεί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Προηγήθηκαν η Λαϊκή Ενότητα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και ακολούθησαν η Πλεύση Ελευθερίας, ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη και τελικά το Κίνημα Δημοκρατίας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Την ιδρυτική διακήρυξη του τελευταίου υπέγραψαν ήδη τέσσερις από τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δηλαδή οι Θεοδώρα Τζάκρη, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Πλην της κυρίας Τζάκρη, τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας και ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς άνοιξαν πρώτοι την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου, μετά το επεισοδιακό έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την οριστική αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και μαζί την απώλεια του στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η έξοδος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη συνέπεσε σχεδόν με την ανεξαρτητοποίηση τεσσάρων βουλευτών που αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως εκλέγονταν μέχρι τώρα σε τριεδρικές περιφέρειες, διαβλέποντας μάλλον ως αδύνατη την επανεκλογή τους υπό τη σημαία της Κουμουνδούρου.

Κι αυτό γιατί για να εξασφαλίσουν εκ νέου την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή θα πρέπει το κόμμα, στου οποίου τα ψηφοδέλτια θα ενταχθούν να έρθει πρώτο ή δεύτερο ή, στη χειρότερη περίπτωση, να έχουν μετακινηθεί σε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα στην περιφέρεια εκλογής τους σε περίπτωση που κάθε κόμμα λάβει από μία έδρα.

Κλείσιμο
Στην περιφέρεια Χαλκιδικής, η Κυριακή Μάλαμα επανεξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με σχετική άνεση, ενώ ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Πάνας, γεγονός που θα δυσκόλευε την πιθανότητα μεταγραφής της εκ των ενόντων.

Αλλωστε, για πολλά από τα εναπομείναντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η μεταπήδηση της κυρίας Μάλαμα στο στρατόπεδο Κασσελάκη φαντάζει ακόμη ακατανόητη, καθώς η ίδια ανήκε στην αριστερή πτέρυγα του «ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ», ενώ είχε δηλώσει πρώτη δυσανεξία στη «ναυτία», όταν ο κ. Κασσελάκης είχε προσκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τον περασμένο Γενάρη στο αρχοντικό του στις Σπέτσες, όπου φημολογείται ότι εντέλει σφυρηλατήθηκε η προσωπική σχέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τη βουλευτή Χαλκιδικής.

Εμπειρος στις εκλογικές αναμετρήσεις ως πρώην δήμαρχος Εσπερίων (στην Κέρκυρα), ο «πασοκογενής» Αλέξανδρος Αυλωνίτης δύσκολα θα έβρισκε δίοδο επανεκλογής στο Νησί των Φαιάκων με τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, ενώ τον σκληρό συριζαϊκό ανταγωνισμό στον Νότιο Τομέα θα είχε να αντιμετωπίσει η Ραλλία Χρηστίδου σε περίπτωση παραμονής της σε ένα κόμμα με τυχόν μικρότερα από τα σημερινά ποσοστά στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς εξελέγη τελευταία στην περιφέρειά της το 2023 και μετά τον Νίκο Παππά, που διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην περιοχή.

Ανεξάρτητος και μόνος

Στον αντίποδα, ανεξάρτητος μεν, μόνος δε, παραμένει μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2023, σε μια εκλογική περιφέρεια μακριά από τις πραγματικές προτιμήσεις του.

Ζώντας και δρώντας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παππάς έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στην ανάδειξη ζητημάτων από την πρώτη εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης στην κοινοβουλευτική δράση, καθώς η μετεγκατάστασή του στην εκλογική λίστα της συμπρωτεύουσας φέρεται ως ένας από τους πρώτους του στόχους, αν όχι απαράβατος όρος, σε μια μελλοντική μεταγραφή του.

Πολύ περισσότερο όταν η πιθανότητα να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον δεν βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που έχει αυξήσει την απόσταση ασφαλείας που διατηρεί ο κ. Παππάς από τα κεντρικά γραφεία του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη στον Ταύρο.

Κατά άλλους, η στάση αναμονής που διατηρεί το τελευταίο διάστημα ο κ. Παππάς απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη ερμηνεύεται από την επιθυμία του να πολιτευτεί στη συμπρωτεύουσα, όπου πληροφορίες ήθελαν να σκέφτεται να πολιτευτεί η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ εκλέγεται ήδη η Ράνια Θρασκιά, που ορισμένοι την έφεραν ανάμεσα στους σταθερούς συνομιλητές του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τη φημολογία, ο κ. Παππάς δεν προτίθεται, κατά πληροφορίες, να ανοίξει άμεσα τα χαρτιά του, ακόμη και αν μια κάθοδός του στην Α’ Θεσσαλονίκης δεν θα συναντούσε εμπόδια σε πρώτη φάση, ιδίως αν ευοδωθούν οι πληροφορίες που ήθελαν την κυρία Τζάκρη να πολιτεύεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια, λόγω της υψηλής αναγνωρισιμότητάς της.
 


Η διαρκής παρουσία της στο πλευρό του κ. Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή είχε ενισχύσει τις φήμες που την ήθελαν να αναλαμβάνει επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε περίπτωση που το Κίνημα Δημοκρατίας σχημάτιζε τη δική του ομάδα στη Βουλή.

Μόνο που για τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Δημοκρατίας φέρεται να εξέφρασε ενδιαφέρον και ο Μιχάλης Χουρδάκης, ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας, σε συνάντηση που φέρεται να πραγματοποίησε με τον πρόεδρο του νέου κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να βγει «λευκός καπνός».

Σε περίπτωση, όμως, που και οι οκτώ βουλευτές που έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταλήξουν στον Ταύρο, τότε απομένουν μόνο δύο βουλευτικές έδρες ώστε το Κίνημα Δημοκρατίας να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Εάν ο Μιχάλης Χουρδάκης και η Αρετή Παπαϊωάννου, οι οποίοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την Πλεύση Ελευθερίας, ενέδιδαν τελικά στο φλερτ του Στέφανου Κασσελάκη, τότε το Κίνημα Δημοκρατίας θα καταλάμβανε αυτοδίκαια χώρο και χρόνο στα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Ομάδα Κασσελάκη

Ο σχηματισμός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πάντως, από την πλευρά Κασσελάκη δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί ως στρατηγικός στόχος, καθώς κοινή δήλωση συνυπέγραψαν στα τέλη της εβδομάδας οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαµα, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου, εκτοξεύοντας τα σενάρια που τους θέλουν να προχωρούν ομαδικά το επόμενο διάστημα στο Κίνημα Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρεται στη δήλωση που συνυπέγραψαν οι έξι βουλευτές, οι «κοινοβουλευτικές έδρες ανήκουν στη Δηµοκρατία και µόνο», κάνοντας λόγο για «αήθεις επιθέσεις» απέναντι σε «ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Στεκόµαστε, λοιπόν, δίπλα στους δύο συναδέλφους, τους καλούµε να µείνουν ακλόνητοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια πολιτικού εκφοβισµού τους και τους συµπαραστεκόµαστε καθώς υποστήκαµε κι εµείς τα ίδια από ένα κόµµα που εξετράπη από τη δηµοκρατική του πορεία», καταλήγουν οι έξι kasselistas ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς «φωτογραφίζουν» τον Γιάννη Σαρακιώτη και τον ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη, οι οποίοι έκλεισαν τελευταίοι με θόρυβο την πόρτα της Κουμουνδούρου πίσω τους.

Παρότι ο Γιάννης Σαρακιώτης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Φάμελλο μετά την εκλογή του τελευταίου στο τιμόνι της Κουμουνδούρου, στην τελική του απόφαση φαίνεται πως βάρυναν καταλυτικά οι πιέσεις που λέγεται ότι δέχτηκε από κομματικούς παράγοντες και τοπικές αρχές της Φθιώτιδας.

Φημολογείται, επίσης, πως η πιθανή ανεξαρτητοποίησή του έγινε αντικείμενο συζήτησης μέχρι και σε τοπικούς εκκλησιαστικούς κύκλους, με αποτέλεσμα ο νεαρός βουλευτής να συνοδέψει τον Στέφανο Κασσελάκη στον... Γοργοπόταμο, απέχοντας από τις κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κι ενώ στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει μαζικά οργανώσεις του κόμματος από τον νομό.

Η φυγή του ναυάρχου

Μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων, πάντως, σήκωσε η ανεξαρτητοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος έχει εκλεγεί δεύτερος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κουμουνδούρου και ανέμενε τη... φωνή του πρώην πρωθυπουργού και τέως προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα προτού πηδήξει από το συριζαϊκό καράβι.

Μολονότι ο κ. Αποστολάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με δική του πρωτοβουλία με τον πρώην πρωθυπουργό, εκείνος του διεμήνυσε, κατά πληροφορίες, ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την «ανταρσία», αφού ο ναύαρχος «αποστρατεύτηκε» εκούσια από την Κουμουνδούρου, γνωστοποιώντας τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του και χωρίς να έχει απαντήσει στις αναπάντητες κλήσεις που δεχόταν από την Κουμουνδούρου και τον νέο ένοικο του έβδομου ορόφου Σωκράτη Φάμελλο.

Σε σημείο που ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον κ. Φάμελλο σε... πολιτική εκδήλωση στην Παλιά Βουλή, χωρίς να του ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε από το κόμμα ελάχιστες ώρες αργότερα, με γραπτή δήλωσή του.
 
Η φυγή του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, που βρόντηξε ηχηρά πίσω του την πόρτα, προκάλεσε τρικυμία στο συριζαϊκό καράβι

Μένουν ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την «τρικυμία», η «ηρωική έξοδος» του ναυάρχου λειτούργησε μάλλον ανακουφιστικά στην Κουμουνδούρου, η οποία εκτιμά πως εκτονώθηκε πλέον το «κύμα φυγής» προς τον Ταύρο, δηλαδή το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς τη βούλησή τους να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φέρονται να έχουν εκδηλώσει μια σειρά βουλευτών που κινούνταν στο στρατόπεδο των kasselistas τους τελευταίους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, επιφορτισμένος με τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού είναι πλέον ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος, ενώ σε καλό κλίμα κυμάνθηκε, κατά πληροφορίες, η πρόσφατη συνάντηση του Σωκράτη Φάμελλου με τη βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Ράνια Θρασκιά.

«Δεν εγκαταλείπω» (σ.σ.: τον ΣΥΡΙΖΑ), έσπευσε να δηλώσει την επομένη των εσωκομματικών εκλογών και η βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη.

Η συμμετοχή της, μάλιστα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να επιδράσει στην απόφασή της να παραμείνει στους κόλπους της Κουμουνδούρου ή όχι, με δεδομένο ότι στον συγκεκριμένο ευρωπαϊκό θεσμό μετέχουν βουλευτές από τα τρία πρώτα σε δύναμη κοινοβουλευτικά κόμματα, δηλαδή από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τα σημερινά δεδομένα, μολονότι ποτέ «δεν ετέθη τέτοιο θέμα», όπως ξεκαθαρίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Σε τροχιά αφίξεων;

Την ίδια ώρα, η συνάντηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Φάμελλου με τον Διονύση Τεμπονέρα λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά και η παρουσία του στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αναζωπύρωσαν τα σενάρια του «μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ», ιδίως όταν στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων στη βιβλιοπαρουσίαση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας.

Πλάι στον φυσικό ηγέτη του χώρου παρακάθισαν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου και ανάμεσά τους βουλευτές και πρώην υπουργοί από τη Νέα Αριστερά, όπως η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Κώστας Πουλάκης ως «εικόνα από το μέλλον» κατά τα πιο αισιόδοξα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ηδη η ανεξαρτητοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη ενώ εξελισσόταν η εκδήλωση του Νίκου Κοτζιά προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση κύκλων που πρόσκεινται στον κ. Τσίπρα, αλλά και μια «πολεμική» ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, με την τελευταία να αναζητά τη ρεβάνς στο ενδεχόμενο τυχόν μεταγραφών.

Πιο κοντά

Πάντως, η απουσία της υπογραφής του Φερχάτ Οζγκιούρ από την κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στα τέλη της εβδομάδας όλοι οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς «για τη διάκριση σε βάρος του επικουρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ» μπορεί να ερμηνεύτηκε από πηγές του κόμματος ως συγκυριακή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ενδεχόμενο επανόδου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχολεί τα στελέχη του νεοπαγούς κόμματος.

Αντίθετα, το κλίμα σε επίπεδο μεσαίων στελεχών λογίζεται ως κάτι περισσότερο από θερμό, ακόμη και αν καταγράφονται αντιστάσεις σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕΑΡ.

Την ίδια στιγμή, μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη του κόμματος δεν θα απέκλειαν το ενδεχόμενο συνάντησής τους με τους πρώην συντρόφους τους στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ένα ευρύτερο προοδευτικό σχήμα στο μέλλον, αποτιμώντας το κόμμα της άλλοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «εξαιρετικά τοξικό» και στη μετά Κασσελάκη εποχή.

Οι χειρισμοί, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν και για τη Νέα Αριστερά εξαιρετικά χειρουργικοί, με δεδομένο ότι θα εξακολουθεί να υφίσταται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα εφόσον διατηρεί 10 βουλευτές στη δύναμή της (από 11 που έχει σήμερα), καθώς σε περίπτωση που απολέσει έστω και έναν βουλευτή, τότε διαλύεται αυτομάτως στα εξ ων συνετέθη.

Και Ομάδα Ανεξάρτητων

Πέρα και πάνω από τις τυχόν μετακινήσεις βουλευτών ένθεν κακείθεν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και των διασπάσεών του, ανεπηρέαστη παραμένει μια μεγάλη αριθμητικά και συμπαγής ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών με καταβολές σε όλο το φάσμα της Δεξιάς, αλλά και της Ακροδεξιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που κινούνται στην κατεύθυνση της συγκρότησης αυτόνομης Κοινοβουλευτικής Ομάδας (όπως ο Παύλος Σαράκης), θέση με την οποία φέρονται να συμφωνούν τόσο ο Χάρης Κατσιβαρδάς όσο και δύο ακόμη ανεξάρτητοι βουλευτές.

Επιπλέον, αν και ανεξάρτητοι επίσης, οι βουλευτές Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Γιώργος Ασπιώτης έχουν προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος υπό τον τίτλο Εθνική Συσπείρωση, φιλοδοξώντας να στεγάσουν πολλούς από τους ανένταχτους πολιτικά, ανεξάρτητους συναδέλφους τους.

Ενα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να αποτελέσει ευρύτερο φορέα υποδοχής νυν και μελλοντικών ανεξάρτητων βουλευτών, εξαιρώντας μόνο τους σκληροπυρηνικούς προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες ανεξάρτητους βουλευτές: τον Γιώργο Μανούσο, τον Διονύσιο Βαλτογιάννη, τον Κώστα Φλώρο και τον Ιωάννη Δημητροκάλλη.

Εφόσον, μάλιστα, το κοινοβουλευτικό εγχείρημα πετύχει, ανοίγονται όλοι οι δρόμοι εκλογικής και όχι μόνο συνεργασίας του με άλλα κόμματα στο φάσμα της Δεξιάς, σε μια φάση παγκόσμιας συντηρητικοποίησης.

Σημείο της συντηρητικής στροφής των καιρών, εξάλλου, είναι και η Φωνή Λογικής υπό την Αφροδίτη Λατινοπούλου, κόμμα το οποίο έχει τεθεί στο στόχαστρο δυνητικών συνεργασιών με ανεξάρτητους βουλευτές, όταν κομματικά «άστεγοι» παραμένουν ακόμη και πρώην υπουργοί της Ν.Δ., όπως ο Μάριος Σαλμάς.

Αντίστροφη πορεία

Σε αντίστροφη πορεία, κοντά στην επιστροφή του στην κυβερνώσα παράταξη εκτιμάται πως κινείται ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ τέλος στην κομματική μοναξιά της φαίνεται να επιζητά και η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αθηνά Λινού.

Ο δίαυλος επικοινωνίας που φέρεται να διατηρεί με τον νέο πρόεδρο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο δεν φαίνεται προσώρας να υπερβαίνει τυχόν βέτο στην επιστροφή της από τον Παύλο Πολάκη, την ώρα που η ανεξάρτητη βουλευτής δεν κρύβει τη συμπάθειά της για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, προερχόμενη, άλλωστε, από την πολιτική μήτρα της Χαριλάου Τρικούπη.
 
Τέλος στην κομματική της μοναξιά επιζητά η Αθηνά Λινού

Η παρουσία, εξάλλου, ενός πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., δηλαδή του Αντώνη Σαμαρά, ανάμεσα στους 23 σημερινούς ανεξάρτητους βουλευτές μαρτυρά τον κομβικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν στο υπόλοιπο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ιδίως όταν οι ισορροπίες περιγράφονται ως ιδιαίτερα εύθραυστες στο εσωτερικό των κομμάτων, δεξιά της ΝΔ.

Πιο συμπαγής όλων εμφανίζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης υπό τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν στον ουρανό της Νίκης στη διάρκεια του συνεδρίου της, καθώς τα εσωκομματικά σκάγια των Νίκου Παπαδόπουλου, Γιώργου Αποστολάκη και Νίκου Βρεττού βρήκαν ξώφαλτσα τον πρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Νατσιό.

Οσο για τους Σπαρτιάτες, φαντάζει οριακή η κοινοβουλευτική τους επιβίωση ως συμπαγούς ομάδας, καθώς βρίσκονται ήδη στο όριο των πέντε βουλευτών, οπότε και μία μόνο ανεξαρτητοποίηση θα σημάνει τη διάλυσή τους. Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo