Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία μετά την απόλυση του υπ. Οικονομικών από τον Σόλτς

 


 Η κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία ήρθε λίγες ώρες μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά, προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τι σημαίνει όμως για την υπόλοιπη ΕΕ;

Μετά τη διάλυση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού την Τετάρτη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές ήδη από τον Μάρτιο. Το κόμμα της αντιπολίτευσης CDU, ωστόσο, απαιτεί από τον Σολτς να διεξαγάγει την ψηφοφορία ήδη από την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές τον Ιανουάριο.

Ο συνασπισμός διασπάστηκε λόγω ανεπανόρθωτων διαφορών σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2025 για το νοικοκυριό, αν και τα τρία τελευταία χρόνια της θητείας τους σημαδεύτηκαν από συνεχείς εσωκομματικές διαμάχες. Οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών των κομμάτων έχουν επίσης μεγεθυνθεί από μια σειρά κρίσεων που έπληξαν τη μία μετά την άλλη την Ευρώπη και τη Γερμανία.

Όταν σχηματίστηκε εξελέγη ο συνασπισμός "φωτεινός σηματοδότης" το 2021, η αποκλιμάκωση της COVID είχε μόλις ξεκινήσει. Η Ρωσία δεν είχε ακόμη ξεκινήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία και ο αγωγός Nord Stream 2 επρόκειτο σύντομα να κλείσει, στέλνοντας τις τιμές και το κόστος της ενέργειας στα ύψη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκρούστηκαν επανειλημμένα, προκαλώντας μεγάλη κριτική από τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία.

 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας κατέρρευσε μετά τις διαφωνίες για την αδύναμη οικονομία της χώρας που οδήγησαν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να απολύσει τον υπουργό Οικονομικών του.

Η απόλυση του Κρίστιαν Λίντνερ τον ώθησε να αποσύρει το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από έναν συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς, αφήνοντας τον Σολτς σε κυβέρνηση μειοψηφίας με το Κόμμα των Πρασίνων.

Ο Σολτς είπε ότι θα ζητήσει τώρα ψήφο εμπιστοσύνης για τις 15 Ιανουαρίου, η οποία, εάν έχανε, θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών έως τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους - έξι μήνες νωρίτερα από τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025. 

 

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τώρα αναταραχή σε μια περίοδο ευρύτερης αβεβαιότητας. Η πολιτική κρίση πυροδοτήθηκε λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει μια δεύτερη θητεία – ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω δεινά στην οικονομία της Γερμανίας καθώς και να απειλήσει το ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης σε βασικά ζητήματα. Να τι ξέρουμε.

Η πολιτική σταθερότητα είναι ο κανόνας για τη Γερμανία, με την εξουσία να κινείται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ του SPD και του συντηρητικού αντιπάλου, του CDU. της χώρας Η προηγούμενη ηγέτης , η Άνγκελα Μέρκελ, κράτησε την εξουσία για 16 χρόνια και ήταν σταθερή παρουσία στην ευρωπαϊκή σκηνή καθώς άλλοι ήρθαν και έφυγαν. Είχε μια περίφημη δοκιμαστική σχέση με τον Τραμπ.

Οι τελευταίες πρόωρες εκλογές στη Γερμανία ήταν το 2005. Προκηρύχθηκαν από τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος στη συνέχεια έχασε από τη Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo