Ανατροπή στην πολιτική των ΗΠΑ σηματοδοτεί η απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν
να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το ισχυρό αμερικανικό
σύστημα μακρού βεληνεκούς ATACMS για περιορισμένα πλήγματα εντός της
Ρωσίας, σε απάντηση στην αποστολή χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα για να ενισχύσουν τη Μόσχα, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Η χαλάρωση των περιορισμών για τη χρήση του ATACMS από την Ουκρανία αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Ουάσινγκτον. Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί στην περιοχή του Κουρσκ, στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, για να υποστηρίξουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι αποτελεί προσπάθεια αποτροπής της Πιονγκγιάνγκ από το να στείλει επιπλέον στρατεύματα, ενώ ο Μπάιντεν θέλει να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την έναρξη της θητείας του.
Στο πρώτου του σχόλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται», μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να εξαπολύει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής.
Αντίστοιχα, στο μέτωπο της Μόσχας, η Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι “ο πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη για μιλήσει για πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς που χτυπούν τη Ρωσία”.
Στροφή στην αμερικανική πολιτική
Η χρήση του ATACMS, ενός υπερηχητικού κατευθυνόμενου πυραυλικού συστήματος με βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι η χρήση του θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση από τη Μόσχα, κάτι που θεωρούσαν ότι θα είχε περιορισμένα οφέλη στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, η παρουσία των Βορειοκορεατών στο Κουρσκ τον Οκτώβριο, μετά την ξαφνική ουκρανική επίθεση στην περιοχή τον Αύγουστο, θεωρήθηκε από τη Δύση ως σημαντική κλιμάκωση. Έτσι, η πίεση αυξήθηκε στον Μπάιντεν για να ανταποκριθεί με πιο αποφασιστικά μέτρα.
Οι αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και της Μόσχας
Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αλλαγή πολιτικής, ενώ η Ουκρανική προεδρία επίσης δεν έκανε δηλώσεις. Ειδικοί, όπως ο Μάικλ Κόφμαν από το Carnegie Endowment, εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει τον έλεγχο σε περιοχές όπως το Κουρσκ και να περιορίσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που απέκτησε η Ρωσία με την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να τεστάρει τα όρια της Δύσης, παρακολουθώντας την αντίδρασή της στη συνεργασία του με τις βορειοκορεατικές δυνάμεις.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι αν η απάντηση της Δύσης είναι αδύναμη, οι ξένοι στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας θα αυξηθούν.
Η επόμενη μέρα για τον Τραμπ και την Ουκρανία
Η απόφαση του Μπάιντεν να εγκρίνει τη χρήση των ATACMS έρχεται λίγο πριν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να επηρεάσει τις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες και τη μελλοντική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η
κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία μέχρι
την τελευταία ημέρα της θητείας του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την
υποστήριξη της χώρας πριν αναλάβει τα ηνία ο Τραμπ. Πηγή:news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου