Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια το χρόνο ζητούνται για να σωθούν οι φτωχοί από τις τραγωδίες της κλιματικής αλλαγής (πιστεύετε ότι θα δοθούν τέτοια κεφάλαια;)



Μαζεύτηκαν οι ηγέτες των χωρών - οι ΗΠΑ απειλούν να φύγουν - για να μιλήσουν για τις επιθπτωσαεις της κλιματικής αλλαγής ...στις φτωχές χώρες και πολίτες του πλανήτη, ενώ πολλοί εξ αυτών με την πολιτική τους έχουν συμβάλει να γίνει ο πλανήτης βρόμικος από ρύπανση (βιομηχανίες, αυτοκίνητα, ενέργεια) και οι πόλεις στρεβλές λόγω ατελείωτου κερδοσκοπικού όφελος στις οικοδομές και τα οικόπεδα. 

 Είτε θα πληρώστε τώρα για να βοηθήσετε τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή είτε θα πληρώστε περισσότερα στο μέλλον: είναι η προειδοποίηση που έλαβαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτικές ομάδες στην COP29, τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Αζερμπαϊτζάν


Ειδικοί εκτιμούν πως οι φτωχές χώρες θα χρειαστούν βοήθεια τουλάχιστον 1 τρισ. δολαρίων τον χρόνο προκειμένου να υιοθετήσουν λύσεις πράσινης ενέργειας και να χτίσουν άμυνες απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης βρίσκεται το επίκεντρο των συνομιλιών και η επιτυχία της συνόδου μπορεί να κριθεί από το αν οι χώρες μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν νέο χρηματοδοτικό στόχο, για τον οποίο θα συγκεντρώνονται κονδύλια από κρατικά ταμεία, αναπτυξιακές τράπεζες τον ιδιωτικό τομέα.


Ένας προηγούμενος στόχος για 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, που εκπνέει το 2025, ικανοποιήθηκε με καθυστέρηση δύο ετών το 2022, όπως ανέφερε ο ΟΟΣΑ νωρίτερα φέτος, αν και μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης ήταν με τη μορφή δανείων παρά επιχορηγήσεων, κάτι που λήπτριες χώρες λένε πως πρέπει να αλλάξει.


Η πιθανή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών ρίχνει βαριά σκιά στις συνομιλίες

Δίνοντας τον τόνο κατά την έναρξη της σημερινής ημέρας της συνόδου, έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ειδικών Υψηλού Επιπέδου για τη Χρηματοδότηση του Κλίματος (Independent High-Level Expert Group on Climate Finance) ανέφερε πως ο ετήσιος στόχος θα πρέπει να αυξηθεί στο 1,3 τρισ. δολάρια τον χρόνο μέχρι το 2035 ή ενδεχομένως περισσότερο αν οι χώρες κωλυσιεργήσουν τώρα.



«Οποιοδήποτε έλλειμμα στις επενδύσεις πριν από το 2030 θα ασκήσει επιπρόσθετη πίεση στα χρόνια που έρχονται, δημιουργώντας ένα πιο απότομο και ενδεχομένως πιο δαπανηρό μονοπάτι προς την κλιματική σταθερότητα» προειδοποιεί η έκθεση.

«Όσα λιγότερα πετύχει ο κόσμος τώρα, τόσο περισσότερα θα χρειαστεί να επενδύσουμε αργότερα».




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo