Με κοινή διακήρυξη 43 σελίδων ολοκληρώθηκε στο Καζάν, η σύνοδος της πολιτικοοικονομικής συμμαχίας των BRICS+, που διήρκησε τρεις ημέρες. Αν και αυτή τη φορά δεν εντάχθηκαν νέες χώρες στη συμμαχία (αν και υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος), οι BRICS+ επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους, καθώς και την προοπτική τους για το προσεχές μέλλον.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου παρέλασε πλήθος ηγετών κρατών (συμμετείχαν ηγέτες ή εκπρόσωποι από 36 χώρες), ενώ καταρρίφθηκαν οι δυτικοί μύθοι περί απομόνωσης της Ρωσίας και περί ψυχρότητας της Μόσχας με το Πεκίνο. Ίσως το πλέον σημαντικό ήταν ότι επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι ηγέτες πολλών χωρών βλέπουν με ενδιαφέρον την προοπτική ενός πόλου εκτός της Δύσης – και μάλιστα επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε αυτόν. Το «παρών» έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη σύνοδο ως «τη μεγαλύτερη εκδήλωση εξωτερικής πολιτικής που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ» από τη Ρωσία.
Η σύνοδος επικεντρώθηκε στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων στα συστήματα πληρωμών που κυριαρχούν στη Δύση, των προσπαθειών επίλυσης περιφερειακών συγκρούσεων και της επέκτασης της ομάδας των BRICS+. Ειδικότερα, η Ρωσία πίεσε για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος πληρωμών που θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο παγκόσμιο δίκτυο τραπεζικών μηνυμάτων SWIFT και που θα επέτρεπε στη Μόσχα να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις και να εμπορευτεί με τους εταίρους της.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για «την ανασταλτική επίδραση των παράνομων μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων κυρώσεων» και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας. Σημείωσαν τα οφέλη των «ταχύτερων, χαμηλού κόστους, πιο αποτελεσματικών, διαφανών, ασφαλών και περιεκτικών μέσων διασυνοριακών πληρωμών που βασίζονται στην αρχή της ελαχιστοποίησης των εμπορικών φραγμών και της πρόσβασης χωρίς διακρίσεις».
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τόνισε τον ρόλο της ομάδας των BRICS+ στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας. Ο Σι σημείωσε ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν υποβάλει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία και προσπάθησαν να συγκεντρώσουν ευρύτερη διεθνή υποστήριξη για αυτό. Η Ουκρανία απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση.
→ Οι ηγέτες των BRICS+ στο κοινό ανακοινωθέν τους ζήτησαν τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου