Μέσα σε μόλις έναν χρόνο η Ελλάδα πούλησε σχεδόν το σύνολο της συμμετοχής της στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, μια κίνηση που φαίνεται πως ακολουθούν κι άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, με στόχο να αφήσουν πίσω την οικονομική κρίση που έπληξε την περιοχή πριν από μια δεκαετία.
H πρόσφατη πώληση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προστέθηκε σε ένα πρόγραμμα που έχει αποφέρει στην κυβέρνηση 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια) τους τελευταίους 12 μήνες και ουσιαστικά επέστρεψε έναν ολόκληρο τομέα στα χέρια των ιδιωτών.
Ο ρυθμός των πωλήσεων καθιστά την Ελλάδα εξαίρεση, αλλά δεν είναι η μόνη που επιστρέφει τις τράπεζες στους traders. Από την Ιρλανδία και την Ιταλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πωλούν μερίδια που κατείχαν από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εξαργυρώνουν την εκτίναξη των αποτιμήσεων για να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού, προτού η πτώση των επιτοκίων αρχίσει να επιβαρύνει και πάλι την κερδοφορία των τραπεζών.
Η διαδικασία αυτή έχει τη δυνατότητα να αναζωπυρώσει την τραπεζική ενοποίηση και να αναδιαμορφώσει έναν κλάδο που επί μακρόν ακολουθούσε τη Wall Street. Οι δανειστές που ενθαρρύνθηκαν υπό την κυβερνητική ιδιοκτησία να επικεντρωθούν στις εγχώριες αγορές και να μειώσουν τον κίνδυνο, θα διευκολυνθούν για πιο επιθετική ανάπτυξη. Άλλες, όπως η Commerzbank έχουν μετατραπεί σε πιθανούς στόχους εξαγοράς χωρίς την προστασία της κυβέρνησης.
«Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ενοποίηση που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Hans Degryse, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο KU Leuven.
Μέχρι στιγμής φέτος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πούλησαν περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχές διασωθέντων τραπεζών, τα περισσότερα από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τα αρχεία για 10 επιχειρήσεις που εξέτασε το Bloomberg. Ενώ οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να ανακτήσουν πλήρως τα χρήματα που δαπάνησαν για τις διασώσεις, παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που εισπράχθηκαν από τα μερίσματα, το παράθυρο για πωλήσεις δεν ήταν τόσο ανοιχτό από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου