Ads Section

ΕΛΛΑΔΑ

Politico: Έλληνας βετεράνος νομικός του ΑΠΘ ενώ πληρώνεται από τη FIFA αξιολογεί τους δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου της ΕΕ

 


Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της FIFA συμμετέχει επίσης σε μια μυστική επιτροπή της ΕΕ που αξιολογεί νέους δικαστές για το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης — ακόμη και όταν το δικαστήριο συζητά για πολλές υποθέσεις που αφορούν το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αποκαλύπτει σήμερα το Politico.

Ο Βασίλειος Σκουρής, βετεράνος Έλληνας νομικός, παίρνει ετήσιο μισθό τουλάχιστον 215.000 $ (192.000 ευρώ) ως πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί στην "σκοτεινή" Επιτροπή 255, η οποία ελέγχει τους δικαστές που ορίστηκαν για να συμμετάσχουν στο Δικαστήριο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένων των τακτικών εμφανίσεων της FIFA σε υποθέσεις ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης, οι διπλοί ρόλοι του Σκουρή εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία επιβεβαίωσης των ισχυρότερων δικαστών της Ευρώπης. 

 

«Είναι παρόμοιο με έναν δικηγόρο που εργάζεται για επαναλαμβανόμενους και συχνούς διαδίκους όπως η Google ή η Microsoft, που κάθεται σε αυτήν την επιτροπή επιλογής, αποφασίζει για το διορισμό ή την ανανέωση δικαστών που θα μπορούσαν να αποφασίσουν υποθέσεις που αφορούν τέτοιες εταιρείες», δήλωσε ένας κορυφαίος ειδικός στο δίκαιο της ΕΕ και το Δικαστήριο, στο οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα.

Μεταξύ των υποθέσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αφορά τη FIFA είναι μια επικείμενη απόφαση σχετικά με το μέλλον του συστήματος μεταγραφών ποδοσφαίρου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ (το οποίο υποστηρίζεται από τη FIFA με έδρα την Ελβετία) και μια άλλη σχετικά με τους προτεινόμενους κανόνες της FIFA για τη χαλιναγώγηση των πλούσιων ποδοσφαιρικών πρακτόρων . Πέρυσι, το δικαστήριο αποφάνθηκε για την εκρηκτική υπόθεση της Super League ποδοσφαίρου , καταφέρνοντας ένα πλήγμα στα κυβερνητικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κ. Σκουρής χρησιμοποίησε τη θέση του για να ασκήσει βέτο σε συγκεκριμένους υποψηφίους ενόψει μελλοντικών υποθέσεων ποδοσφαίρου, ένας υπέρμαχος της διαφάνειας είπε ότι η επιτροπή δεν θα έπρεπε καν να έχει την «αντίληψη» σύγκρουσης συμφερόντων.

«Προφανώς τα μέλη που συμμετέχουν στην επιτροπή πρέπει να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα δημόσιας ακεραιότητας αποφεύγοντας όχι μόνο τη σύγκρουση συμφερόντων, αλλά ακόμη και την απλή αντίληψη της σύγκρουσης συμφερόντων», δήλωσε ο Alberto Alemanno, καθηγητής δικαίου της ΕΕ στο HEC Paris. 

 

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πιθανά ζητήματα «αν κάποιος από αυτούς βρεθεί σε κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ των προσωπικών του συμφερόντων και των συμφερόντων της επιτροπής — κάτι που φαίνεται να ισχύει».

Εκπρόσωπος της FIFA είπε ότι «δεν βλέπει καμία σύγκρουση συμφερόντων», μεταξύ άλλων επειδή «καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει πάει ποτέ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο k.Σκουρής, μέσω FIFA, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
made with by templateszoo