Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στην αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι πιστωτικές συνθήκες της Ελλάδας, οι οποίες, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από ακόμη υψηλά επίπεδα προβληματικών δανείων σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.
Τα νέα χορηγηθέντα δάνεια από τις Ελληνικές τράπεζες (που μείωσαν τα παλιά κοκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό) δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός NPEs (κόκκινων δανείων) εκτός τραπεζικού συστήματος που εξακολουθεί να επιβαρύνει τους όρους πίστωσης.
Ο νέος δανεισμός στην πραγματική οικονομία, ο οποίος αποτελείται κυρίως από εταιρικά δάνεια ενώ τα νοικοκυριά εξακολουθούν να υποχρηματοδοτούνται.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ. Ειδικότερα, η υψηλή ανεργία παραμένει ένα ζήτημα για τους νέους και τις γυναίκες.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης ένα εξαιρετικά δυσμενές δημογραφικό προφίλ λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που επιδεινώθηκε από τη μετανάστευση μεγάλου μέρους του νέου και καλά μορφωμένου πληθυσμού της κατά τα χρόνια της κρίσης.
Το μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο σύνολο του πληθυσμού θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 10% έως το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, που είναι ο βασικός λόγος πίσω από τη συγκριτικά αδύναμη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας κατά 1,1% για την περίοδο 2022-70, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) στην έκθεσή της για τη γήρανση του 2024.
Ο έλεγχος της διαφθοράς και η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος θα παραμείνουν δύσκολοι στόχοι, με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον σε περίπτωση επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής ή ανατροπής των αποφάσεων.
ΥΓ: Βέβαια ο Moodys βρίσκει και θετικά στοιχεία στην ανάλυση του για αυτό και αναβάθμισε την καλή πορεία γενικά της Ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτά δεν είναι αντικείμενο της ανάλυσής μας.
Το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας (θετικό Ba1) «Μέτρια +» εξισορροπεί το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα της οικονομίας σε σύγκριση με αυτό των ομοτίμων και ενισχύει τη δυναμική της ανάπτυξης έναντι του μέτριου μεγέθους της, κατά τη Moody’s.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου