Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές – Golden Visa για επενδύσεις 250.000 σε start-up επιχειρήσεις- Τέλος σε επιβάτες κρουαζιέρας
Τα μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ εξειδίκευσαν νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Από την πλευρά του, στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ενίσχυση των εξαγωγών και πολιτικές που τονώνουν την παραγωγικότητα.
Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των πολιτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στο εσωτερικό της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές – Golden Visa για επενδύσεις 250.000 σε start-up επιχειρήσεις
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις σε τρεις άξονες. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατ. ευρώ, για την ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και για το πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις, για έρευνα και ανάπτυξη, συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την Golden Visa, από 1η Ιανουαρίου θα μπορεί κανείς να τη λάβει επενδύοντας 250.000 ευρώ σε start-up επιχείρηση.
Σε 298.000 δικαιούχους αγρότες ο μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενους στην επάρκεια των αγροτικών προϊόντων, στις περισσότερες θέσεις εργασίας και στην ενίσχυσης της παραγωγής, περιέγραψε τους τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζονται οι πολιτικές του υπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, οι δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα αγρότες που θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, υπολογίζονται στους 298.000. Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κάτι για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση έπειτα από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς. Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων-συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου, με συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων μαζί με νέα ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.
Κλιμακωτό τέλος στους επιβάτες κρουαζιέρας – Στα 22 δισ. εκτιμώνται τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό
Βασικός «αιμοδότης» της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός, όπως υπογράμμισε η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι τα έσοδα για το 2024 εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ. Όπως επεσήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη, επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι, το οποίο θα είναι ψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο. Μέρος των εσόδων θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου για έργα αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού.
Για σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά 900 εκατ. ευρώ για το 2024 έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10%-17% έως το 2026.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου