Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν δεχθεί πιέσεις να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων, αλλά ο στρατός του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα αεροσκάφη, κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους για να διεξάγει αυτό που οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως μία από τις πιο έντονες και καταστροφικές εναέριες εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία.
Ομάδες εκστρατείας και ορισμένοι πολιτικοί μεταξύ των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ λένε ότι οι εξαγωγές όπλων πρέπει να ανασταλούν επειδή, λένε, το Ισραήλ αποτυγχάνει να κάνει αρκετά για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων και να εξασφαλίσει ότι θα φτάσει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια.
Τη Δευτέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι ανέστειλε περίπου 30 άδειες εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ για χρήση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα μετά από έλεγχο της συμμόρφωσης του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Οι εξαγωγές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ είναι σχετικά μικρές σε σύγκριση με τις συνολικές του Ισραήλ, αλλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατήγγειλε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «επαίσχυντη».
Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 251 κρατήθηκαν όμηροι. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Το Ισραήλ επιμένει ότι οι δυνάμεις του εργάζονται για να αποφύγουν απώλειες αμάχων, κατηγορεί τη Χαμάς ότι σκόπιμα βάζει αμάχους στη γραμμή πυρός και λέει ότι δεν υπάρχουν όρια στις παραδόσεις βοήθειας.
Ηνωμένες Πολιτείες
Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, αφού το βοήθησαν να χτίσει έναν από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά στρατούς στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) , οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 69% των εισαγωγών του Ισραήλ σημαντικών συμβατικών όπλων μεταξύ 2019 και 2023.
Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια (2,9 δισεκατομμύρια λίρες) σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο πλαίσιο μιας 10ετούς συμφωνίας που έχει σκοπό να επιτρέψει στον σύμμαχό τους να διατηρήσει αυτό που αποκαλεί «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» έναντι των γειτονικών χωρών.
Μέρος της βοήθειας - 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως - προορίζεται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Iron Dome, Arrow και David's Sling που έχουν αναπτυχθεί από κοινού. Το Ισραήλ βασίστηκε σε αυτά κατά τη διάρκεια του πολέμου για να αμυνθεί από επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα, καθώς και από άλλες ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν με βάση τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.
Τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «ενισχύουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια» στο Ισραήλ.
Το SIPRI είπε ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν γρήγορα χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους στο Ισραήλ στα τέλη του 2023, αλλά ότι ο συνολικός όγκος των ισραηλινών εισαγωγών όπλων από τις ΗΠΑ εκείνο το έτος ήταν σχεδόν ο ίδιος με το 2022.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποίησε δύο επείγουσες πωλήσεις στο Ισραήλ, αφού χρησιμοποίησε την εξουσία έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει την επανεξέταση του Κογκρέσου. Η μία πώληση αφορούσε 14.000 φυσίγγια πυρομαχικών αρμάτων αξίας 106 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η άλλη αφορούσε 147 εκατομμύρια δολάρια εξαρτημάτων για την κατασκευή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση είχε επίσης αθόρυβα πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 άλλες στρατιωτικές πωλήσεις στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότερες πέφτουν κάτω από το ποσό του δολαρίου που θα απαιτούσε την επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου. Λέγεται ότι περιελάμβαναν χιλιάδες πυρομαχικά ακριβείας, βόμβες μικρής διαμέτρου, bunker busters και φορητά όπλα .
Τον Μάιο, οι ΗΠΑ διέκοψαν μια αποστολή όπλων στο Ισραήλ για πρώτη φορά, καθώς οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπάιντεν στο Κογκρέσο και οι υποστηρικτές του ανησυχούσαν όλο και περισσότερο από το σχέδιο του Ισραήλ για χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι 1.800 βόμβες 2.000 lb (907 κιλά) και 1.700 βόμβες 500 λίβρες θα συγκρατηθούν λόγω ανησυχιών ότι οι άμαχοι θα μπορούσαν να σκοτωθούν εάν χρησιμοποιούνταν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Τον Ιούλιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παράδοση των βομβών των 500 λιβρών θα επιτρεπόταν , αλλά ότι οι βόμβες των 2.000 λιβρών θα συνεχίσουν να συγκρατούνται λόγω συνεχούς ανησυχίας για απώλειες αμάχων.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι είχε εγκρίνει πωλήσεις όπλων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Αποτελούσαν ένα πακέτο 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έως και 50 τζετ F-15IA και κιτ αναβάθμισης για 25 αεροσκάφη F-15I που έχει ήδη το Ισραήλ. απροσδιόριστος αριθμός φορτηγών φορτηγών 8 τόνων αξίας 583 εκατομμυρίων δολαρίων· 30 πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς αέρος-αέρος για 102 εκατομμύρια δολάρια. και 50.000 βλήματα όλμου των 120 χιλιοστών για 61 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτά τα όπλα δεν αναμένεται να παραδοθούν στο Ισραήλ έως το 2026 το νωρίτερο.
Γερμανία
Η Γερμανία είναι ο επόμενος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας το 30% των εισαγωγών μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με το SIPRI.
Το 2022, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία 3 δισ. ευρώ (3,3 δισ. $, 2,5 δισ. £) με τη Γερμανία για την αγορά τριών προηγμένων υποβρυχίων ντίζελ κατηγορίας Ντακάρ, τα οποία αναμενόταν να παραδοθούν από το 2031 και μετά. Θα αντικαταστήσουν τα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια κατηγορίας Dolphin που λειτουργεί επί του παρόντος από το Ισραηλινό Ναυτικό.
Πέρυσι, Οι πωλήσεις όπλων του ευρωπαϊκού έθνους στο Ισραήλ ανήλθαν σε 326,5 εκατομμύρια ευρώ (361 εκατομμύρια δολάρια, 274 εκατομμύρια £) - δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2022 - με την πλειονότητα αυτών των αδειών εξαγωγής να χορηγούνται μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι πωλήσεις περιελάμβαναν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 306,4 εκατομμυρίων ευρώ και «πολεμικά όπλα» 20,1 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA , το τελευταίο περιλάμβανε 3.000 φορητά αντιαρματικά όπλα και 500.000 φυσίγγια για αυτόματα ή ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα. Ανέφερε επίσης ότι οι περισσότερες από τις άδειες εξαγωγής χορηγήθηκαν για χερσαία οχήματα και τεχνολογία για την ανάπτυξη, τη συναρμολόγηση, τη συντήρηση και την επισκευή όπλων.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου και, παρόλο που ο τόνος του για τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες και υπήρξε κάποια συζήτηση στη Γερμανία, οι πωλήσεις όπλων δεν φαίνεται να είναι σε κίνδυνο αναστολής.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου