Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) οι εξαγωγές ρεύματος το 2024 και ειδικότερα από την 1 Ιανουαρίου έως και την 1 Νοεμβρίου, διαμορφώθηκαν στις 5,7 ΤWh (τεραβατώρες), αυξημένες κατά 76 %, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (3,2 ΤWh). Την ίδια περίοδο, οι συνολικές καθαρές εισαγωγές έπεσαν στις 1,2 ΤWh, μειωμένες κατά 77,3% σε σχέση με τις 5,1 ΤWh του 2023.
Έτσι, η Ελλάδα φαίνεται ότι ξεπέρασε φέτος τον στόχο που έχει τεθεί στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βάσει του οποίου σε μια δεκαετία, ήτοι το 2035, η χώρα θα πρέπει να εξάγει 3,5 TWh ετησίως «πράσινου» ρεύματος καθώς το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τότε το 95,6%.
Για τις εξαγωγές πράσινου ρεύματος το 2045 ο πήχης έχει μπει στις 11 TWh. Μια εξέλιξη που αναμένεται να ρίξει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς, όπως αναφέρουν οι μελετητές του ΙΕΝΕ «το πολύ υψηλό ποσοστό εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα είναι εκείνο που δημιουργεί τάσεις εξάρτησης, ενώ επιβαρύνει τα οικονομικά του συστήματος και συμβάλλει στην άνοδο της τιμής για τον μέσο καταναλωτή».
Όσον αφορά στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2024, σε σύγκριση με το 2023, καταγράφηκε αυξημένη χρήση φυσικού αερίου (39% από 34%) και ΑΠΕ (48% από 37%) καθώς και σημαντική πτώση στη χρήση υδροηλεκτρικών (5% από 7%), λιγνίτη (3% από 9%) και στις καθαρές εισαγωγές (5% από 13%).
Επίσης, η έκθεση του ΙΕΝΕ για τις τάσεις στον ενεργειακό τομέα το πρώτο δεκάμηνο του 2024 αναδεικνύει ως σημαντικό πρόβλημα την απορριπτόμενη «πράσινη» ενέργεια, λόγω της χαμηλής ζήτησης και της αδυναμίας του συστήματος να απορροφήσει την ηλεκτροπαραγωγή των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, κατά τη διάρκεια της ημέρας και προκειμένου να αποτραπεί ένα εκτεταμένο μπλακ άουτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου